CIASTO Z MANGO I KOKOSEM / COCONUT & MANGO CAKE
22:48Ciasto z Mango & Kokosem / Coconut & Mango Cake
Zarówno mango jak i kokos kojarzy nam się z egzotyką. Mango jest jednym z najzdrowszych owoców na świecie, jest źródłem witamin i składników mineralnych zwłaszcza tych które posiadają właściwości przeciwutleniające. nic dziwnego że mango nazywane jest jako owocem młodości. W kuchni mango możemy używać do ciast, deserów, sałatek, sosów, soków, dżemów.
Składniki:
- 200g miękkiego masła
- 200g drobnego cukru
- 200g mąki self-raising (jeśli nie mamy self-raising mąki możem użyć na 200g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia oraz ¼ łyżeczki soli)
- 4 duże jajka
- 150g jogurtu greckiego naturalnego 60g wiórków kokosowych
- 1 dojrzałe mango lub 1 puszka mango w syropie - owoce odsączone
- wiórki kokosowe do posypania - ok. 3 łyżek stołowych
Wykonanie:
- Piekanik nagrzewamy do 180°C. Formę o wielkości 20x20 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia.
- Osuszamy mango ręczniczkiem papierowym i kroimy w kostkę.
- Ucieramy mikserem masło i cukier na kremową masę. Dodajemy po jednym jajku dokładnie ubijając po dodaniu każdego. Dodajemy mąkę oraz wiórki kokosowe -delikatnie mieszamy łyżką. Dodajemy mango, jogurt - całość mieszamy.
- Masę przekładamy do formy, wierzch wyrównujemy. Po wierzchu posypujemy wiórkami kokosowymi. Pieczemy przez ok. 30 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczone.
0 komentarze