SAŁATKA Z SEREM HALLOUMI, POMARAŃCZĄ & MIĘTĄ / HALLOUMI ORANGE, MINT SALAD
21:38
Dzisiaj ser halloumi w roli głównej w lekkiej odświeżającej sałatce. Grillowany ser halloumi smakuje przepysznie, zwłaszcza podany w sałatce w połączeniu z soczystą pomarańczą, pachnącą miętą, świeżą rukolą i szpinakiem do tego wykończony wyrazistym dressingiem białego octu winnego z oliwą z oliwek.
Porcja dla 2 osób
Porcja dla 2 osób
Składniki:
- 2 duże słodkie pomarańcze
- 1 opakowanie sera halloumi (250g)
- 100g rukoli
- 100g szpinaku
- ½ pęczka świeżej mięty
- 30g orzechów włoskich
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki białego octu winnego
Wykonanie:
- Pomarańcze obieramy nożem ze skórki i kroimy na segmenty. Zachowujemy cały sok który użyjemy do dressingu.
- Rozgrzewamy patelnie grillową (ja użyłam zwykłą) i smażymy ser halloumi na dość wysokiej temperaturze przez ok. 1-2 min z każdej strony.
- Orzechy prażymy na patelni na złoty kolor.
- Mięte siekamy.
- W misce mieszamy obie sałaty: rukole ze szpinakiem,
- W drugiej mniejszej misce łączymy cząstki pomarańczy, sok z pomarańczy, biały ocet winny, oliwę i miętę. Całość dodajemy do miski z sałatą - wszystko mieszamy. Na sałacie układamy grillowany ser halloumi i wierzch posypujemy uprażonymi orzechami włoskimi.
Smacznego!!!
0 komentarze