JABŁKOWO-ŚLIWKOWE CRUMBLE / APPLE & PLUM CRUMBLE
11:59
Kto z nas nie lubi od czasu do czasu zjeść czegoś ciepłego na słodko, szczególnie w chłodne jesienno-zimowe dni? Idealnym rozwiązaniem jest jabłkowo-śliwkowe crumble. Dzięki połączeniu deserowych jabłek, jabłek odmiany Bramley oraz dojrzałych śliwek uzyskamy niezwykle głęboki smak nadzienia przykryty kruchą maślaną posypką, Deser jest niezwykle prosty w przygotowaniu i równie pyszny!
- 3-4 deserowe jabłka - obrane i pokrojone w ćwiartki
- 2 duże jabłka Bramley (lub inne kwaskowate jabłka do gotowania) - obrane, pokrojone w ósemki
- 8 dojrzałych śliwek - pozbawione pestek, pokrojone na połówki
- 2 łyżeczki cynamonu
- 80g cukru demerara
Składniki na posypkę:
- 170g zimnego niesolonego masła
- 60g płatków owsianych
- 150g mąki
- 100g cukru demerara
Sposób wykonania:
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni°C.
- Jabłka połączyć ze sobą, podzielić na 2 części.
- Cynamon wymieszać z cukrem w misce, podzielić na 3 części.
- Połowę jabłek włożyć do żaroodpornego naczynia - posypać 1/3 mieszanki cukru z cynamonem. Na jabłka położyć śliwki - posypać drugą częścią cukrowo-cynamonowej mieszanki. Na śliwki kładziemy ostatnią część jabłek - posypujemy ostatnią częścią cukru z cynamonem.
- Kruszonka: Suche składniki (mąka, cynamon, cukier, płatki owsiane) mieszamy ze sobą. Masło pokrojone w drobniejszą kostkę dodać do suchych składników i wyrabiać między palcami, aż powstanie jednolita masa.
- Kładziemy kruszonkę na owoce. Pieczemy 40-45 minut lub do momentu aż crumble nabierze złotego koloru a sok po brzegach zacznie "bulgotać"
Deser najlepiej smakuje podany z domowym custardem, lodami bądź słodką śmietaną.
Smacznego!!!
Zamiast śliwek możemy użyć jeżyn.
Smacznego!!!
Zamiast śliwek możemy użyć jeżyn.
0 komentarze