JABŁKOWO-ŚLIWKOWE CRUMBLE / APPLE & PLUM CRUMBLE

11:59

Jabłkowo - Śliwkowe Crumble / Apple & Plum Crumble 

Kto z nas nie lubi od czasu do czasu zjeść czegoś ciepłego na słodko, szczególnie w chłodne jesienno-zimowe dni? Idealnym rozwiązaniem jest jabłkowo-śliwkowe crumble. Dzięki połączeniu deserowych jabłek, jabłek odmiany Bramley oraz dojrzałych śliwek uzyskamy niezwykle głęboki smak nadzienia przykryty kruchą maślaną posypką, Deser jest niezwykle prosty w przygotowaniu i równie pyszny!








Składniki na nadzienie:

  • 3-4 deserowe jabłka - obrane i pokrojone w ćwiartki
  • 2 duże jabłka Bramley (lub inne kwaskowate jabłka do gotowania) - obrane, pokrojone w ósemki
  • 8 dojrzałych śliwek - pozbawione pestek, pokrojone na połówki
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 80g cukru demerara

Składniki na posypkę:

  • 170g zimnego niesolonego masła
  • 60g płatków owsianych
  • 150g mąki
  • 100g cukru demerara

Sposób wykonania:

  1. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni°C.
  2. Jabłka połączyć ze sobą, podzielić na 2 części.
  3. Cynamon wymieszać z cukrem w misce, podzielić na 3 części.
  4. Połowę jabłek włożyć do żaroodpornego naczynia - posypać 1/3 mieszanki cukru z cynamonem. Na jabłka położyć śliwki - posypać drugą częścią cukrowo-cynamonowej mieszanki. Na śliwki kładziemy ostatnią część jabłek - posypujemy ostatnią częścią cukru z cynamonem.
  5. Kruszonka: Suche składniki (mąka, cynamon, cukier, płatki owsiane) mieszamy ze sobą. Masło pokrojone w drobniejszą kostkę dodać do suchych składników i wyrabiać między palcami, aż powstanie jednolita masa.
  6. Kładziemy kruszonkę na owoce. Pieczemy 40-45 minut lub do momentu aż crumble nabierze złotego koloru a sok po brzegach zacznie "bulgotać"

Deser najlepiej smakuje podany z domowym custardem, lodami bądź słodką śmietaną.
 Smacznego!!!

Zamiast śliwek możemy użyć jeżyn.








You Might Also Like

0 komentarze

Popularne Posty

Polub mnie na facebooku

.

Flickr Images