PLACKI ZIEMNIACZANO-MARCHEWKOWE / POTATO AND CARROT ROSTI
21:52Placki ziemniaczano-marchewkowe / Potato and carrot rosti
Są łatwe do wykonania, chrupiące na zewnątrz, miękkie i delikatne w środku.
Składniki:
• 4-5 ziemniaków
• 2 marchewki
• 1 średnia biała cebula
• 1 łyżka mąki
• 1 jajko
• sól, pieprz do smaku
Wykonanie: 1. Ziemniaki i marchew obieramy i ścieramy na tartce o średnich oczkach (tj. na zdjęciu poniżej). Cebule obieramy i ścieramy na tartce o mniejszych oczkach. Warzywa odciskamy z nadmiaru soku dzięki czemu nasze placki będą chrupiące.
2. Do warzyw dodajemy: mąkę, jajko. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość dobrze mieszamy.
3. Rozgrzewamy olej na patelni, nakładamy i formujemy placki . Smażymy ok. 5 minut z każdej strony do momentu aż będą chrupiące i będą miały złoty kolor. Zdejmujemy z patelni i odsączmy na ręczniczku papierowym.
4. Podajemy bezpośrednio lub umieszczamy na tacy i podgrzewamy przed podaniem. Doskonale smakują same, jako dodatek do gulaszu czy podane z jajkiem sadzonym.
Smacznego!!!
0 komentarze