SMAŻONY JARMUŻ Z CZOSNKIEM /SAUTEED KALE WITH GARLIC
22:18
Smażony Jarmuż z Czosnkiem / Sauteed Kale with Garlic
Jarmuż jest odmianą botaniczną kapusty warzywnej. Jednym z najzdrowszych i najbardziej pożywnych warzyw, takim królem wśród warzyw. Jest doskonałym źródłem żelaza, zawiera duże ilości witaminy K, witaminy C, karotenoidów czy wapnia, dlatego warto umieszczać je w naszym jadłospisie. Dzisiaj polecam smażony jarmuż który świetnie sprawdza się jako dodatek do mięs grillowanych czy pieczonych. Również doskonały jest jako opcja wegetariańska np. z pieczarkami bądź uzupełnieniem śniadania np. szynka z dodatkiem smażonego jarmużu i szklanki soku pomarańczowego.
Składniki:
- ok. 200g jarmużu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka masła
- 2 łyżki soku z cytryny lub octu jabłkowego
- ¼ kubka bulionu warzywnego lub wody
- sól, pieprz
•
Wykonanie:
- Kroimy jarmuż na nieduże paski, kawałki. Grube łodygi i nerwy odrzucamy.
- Rozgrzewamy oliwę na nie dużym ogniu, wrzucamy czosnek, smażymy chwile aby lekko się zrumienił, dodajemy masło, mieszamy.
- Dodajemy bulion/wodę oraz jarmuż. Mieszamy wszystko dokładnie i przykrywamy. Dusimy ok. 2 minut. Po tym czasie odkrywamy i kontynuujemy jeszcze ok 2-3 minuty do momentu aż bulion odparuje a jarmuż będzie jasno soczysto zielony i zwiędły.
- Dodajemy sok z cytryny/ocet jabłkowy i przyprawiamy sola i pieprzem do smaku.
Smacznego!!!
0 komentarze