SMAŻONY JARMUŻ Z CZOSNKIEM /SAUTEED KALE WITH GARLIC

22:18

Smażony Jarmuż z Czosnkiem / Sauteed Kale with Garlic

Jarmuż jest odmianą botaniczną kapusty warzywnej. Jednym z najzdrowszych i najbardziej pożywnych warzyw, takim królem wśród warzyw. Jest doskonałym źródłem żelaza, zawiera duże ilości witaminy K, witaminy C, karotenoidów czy wapnia, dlatego warto umieszczać je w naszym jadłospisie. Dzisiaj polecam smażony jarmuż który świetnie sprawdza się jako dodatek do mięs grillowanych czy pieczonych. Również doskonały jest jako opcja wegetariańska np. z pieczarkami bądź uzupełnieniem śniadania np. szynka z dodatkiem smażonego jarmużu i szklanki soku pomarańczowego.


Składniki:

  • ok. 200g jarmużu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka masła
  • 2 łyżki soku z cytryny lub octu jabłkowego 
  • ¼ kubka bulionu warzywnego lub wody
  • sól, pieprz


Wykonanie:

  1. Kroimy jarmuż na nieduże paski, kawałki. Grube łodygi i  nerwy odrzucamy. 
  2.  Rozgrzewamy oliwę na nie dużym ogniu, wrzucamy czosnek, smażymy chwile aby lekko się zrumienił, dodajemy masło, mieszamy.
  3. Dodajemy bulion/wodę oraz jarmuż. Mieszamy wszystko dokładnie i przykrywamy. Dusimy ok. 2 minut. Po tym czasie odkrywamy i kontynuujemy jeszcze ok 2-3 minuty do momentu aż bulion odparuje a jarmuż będzie jasno soczysto zielony i zwiędły.
  4. Dodajemy sok z cytryny/ocet jabłkowy i przyprawiamy sola i pieprzem do smaku.
    Smacznego!!!






You Might Also Like

0 komentarze

Popularne Posty

Polub mnie na facebooku

.

Flickr Images