WARZYWNY GULASZ Z KALAFIOREM, DYNIĄ, CIECIERZYCĄ / VEGETABLE STEW WITH CAULIFLOWER, BUTTERNUT SQUASH, CHICK PEAS
23:55
Warzywny gulasz z kalafiorem, dynią, ciecierzycą / Vegetable stew with cauliflower, butternut squash, chick peas
Proste jednogarnkowe danie. Pełnia smaków oraz bogactwo zdrowych warzyw, takich jak: kalafior, dynia, papryka, ciecierzyca, cebula. Wszystkiego dopełniają kolendra, kumin, kurkuma, ziarna kopru włoskiego z dodatkiem płatków chilli. Całość jest doskonałą propozycją rodzinnego dania na zimowy sezon.
Składniki:
• 2-3 łyżki oleju do smażenia
• 2 cebule pokrojone w kostkę
• 3 ząbki czosnku - przeciśnięte przez praskę
• 2 puszki pomidorów (polecam tzw. odmianę "plum", ale krojone też mogą być)
• 1 dynia piżmowa - obrana i pokrojona w kostkę 2 cm
• 1 kalafior - dzielimy na różyczki
• 1 puszka ciecierzycy
• 2 czerwone papryki - pokrojone w kostkę
• 650 ml bulionu warzywnego
• 2 łyżeczki mielonej kurkumy
• 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
• ½ łyżeczki nasion kopru włoskiego
• ½ łyżeczki mielonej kolendry
• szczypta płatków chilli
• 1 pęczek świeżej kolendry - pokrojona (łodyżki oddzielone od liści)
• skórka otarta z ¼ cytryny
• sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
0 komentarze