WARZYWNY GULASZ Z KALAFIOREM, DYNIĄ, CIECIERZYCĄ / VEGETABLE STEW WITH CAULIFLOWER, BUTTERNUT SQUASH, CHICK PEAS

23:55

Warzywny gulasz z kalafiorem, dynią, ciecierzycą / Vegetable stew with cauliflower, butternut squash, chick peas

Proste jednogarnkowe danie. Pełnia smaków oraz bogactwo zdrowych warzyw, takich jak: kalafior, dynia, papryka, ciecierzyca, cebula. Wszystkiego dopełniają kolendra, kumin, kurkuma, ziarna kopru włoskiego z dodatkiem płatków chilli. Całość jest doskonałą propozycją rodzinnego dania na zimowy sezon.

Składniki:
• 2-3 łyżki oleju do smażenia
• 2 cebule pokrojone w kostkę
• 3 ząbki czosnku - przeciśnięte przez praskę
• 2 puszki pomidorów  (polecam tzw. odmianę "plum", ale krojone też mogą być)
• 1 dynia piżmowa - obrana i pokrojona w kostkę 2 cm
• 1 kalafior - dzielimy na różyczki
• 1 puszka ciecierzycy 
• 2 czerwone papryki - pokrojone w kostkę
• 650 ml bulionu warzywnego
• 2 łyżeczki mielonej kurkumy
• 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
• ½ łyżeczki nasion kopru włoskiego
• ½ łyżeczki mielonej kolendry
• szczypta płatków chilli 
• 1 pęczek świeżej kolendry - pokrojona (łodyżki oddzielone od liści)
• skórka otarta z ¼ cytryny  
• sól i pieprz do smaku 


Wykonanie:

1. W dużym garnku na średnim ogniu smażymy cebule ok. 5 min, następnie zmniejszamy ogień i dodajemy kolejno czosnek i przyprawy: kurkuma, koper włoski, kmin rzymski, płatki chilli - smażymy ok 1 minuty. 





2. Dodajemy pomidory - mieszamy, dodajemy dynie, kalafior, papryki - mieszamy i  zagotowujemy. 





3. Następnie dodajemy odsączoną ciecierzycę, bulion, pokrojone łodyżki kolendry i skórkę z cytryny. Doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez ok. 1 godzinę aż warzywa będą miękkie.



4. Na samym końcu kiedy warzywa są już miękkie doprawiamy solą i pieprzem do smaku, dodajemy pokrojone liście świeżej kolendry mieszamy (zostawiamy trochę do dekoracji). Gulasz zestawiamy z ognia.  




You Might Also Like

0 komentarze

Popularne Posty

Polub mnie na facebooku

.

Flickr Images