ZIOŁOWA FRITTATA / HERB FRITTATA

20:24

Ziołowa Frittata / Herb Frittata

Frittata jest to pieczony omlet - idealny na śniadanie czy dla większej liczby osób np. znajomych. Nie wymaga dużo czasu w przygotowaniu a ciekawie wygląda. Doskonale smakuje podany sam, na kromce świeżego pieczywa posmarowanego masłem lub podany z sałatą. Przepis jest na postawową ftitate z ziołami i cebulką. Dobór składnikow jest dowolny, możemy użyć ulubionych np. szynkę, kiełbasę, paprykę, spinak, ser feta itp..



Składniki:
  • 6 jajek 
  • 110 ml tłustego mleka
  • 40g startego sera cheddar
  • 20g startego sera parmezan
  • 1 stołowa łyżka posiekanej natki pietruszki 
  • 1 stołowa łuyżka posiekanego szczypiorku
  • 1 cebulka szalotka pokrojona w piórka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
Wykonanie:
  1. Nagrzewamy piekarnik do 180°C. 
  2. W misce ubijamy trzepaczką razem: jajka, mleko, szczypiorek, natkę pietruszki, ser cheddar i ser parmezan. Przyprawiamy sola i pieprzem.
  3. Na patelni (którą możemy wstawić do piekarnika) rozgrzewamy oliwe z oliwek- szklimy cebulke. Do cebulki dodajemy masę jajeczna - mieszamy i całość wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 20 minut lub do momentu aż środek lekko się zetnie. 
  4. Jeśli nie mamy takiej patelni którą możemy użyć w piekarniku to podsmażamy cebuke na zwykłej patelni, mieszamy z masą jajeczną i całość przekładamy do żaroodpornego naczynia, Ja użyłam okrągłej formy o śr. 22cm, którą wyłożyłam papierem do pieczenia.
  5. Możemy podawać na gorąco lub na zimno; z pieczywem czy zielonymi warzywami. 
Smacznego!!!






You Might Also Like

0 komentarze

Popularne Posty

Polub mnie na facebooku

.

Flickr Images