CHLEB ŻYTNIO-PSZENNY NA ZAKWASIE Z BLASZKI / SOURDOUGH RYE AND WHEAT BREAD

01:03


Chleb żytnio - pszenny na zakwasie z blaszki / Sourdough rye and wheat bread

Jest to prosty żytnio-pszenny chleb na zakwasie z przewagą mąki żytniej pieczony w keksowej blaszce. Bardzo lubię piec ten chleb gdyż nie wymaga dużo pracy, nie musimy wyrabiać ciasta., jedynie to   musimy porządnie wymieszać. Jest doskonałą zdrową bazą do kanapek. Na wykonanie tego chleba potrzebujemy 2 dni. W pierwszym dniu zajmuje nam przygotowanie zaczynu, a w drugim przygotowanie ciasta, wyrośnięcie i upieczenie.

Dzień wcześniej zanim będziemy robić chleb potrzebujemy przygotować zaczyn. Zajmuje on ok. 12-16 godzin. Najlepiej przygotować poprzedniego dnia - wieczorem.

Zaczyn:
150g mąki żytniej pełnoziarnistej
150g wody o temperaturze pokojowej
40g zakwasu chlebowego (2 łyżki) 
Do wody dodajemy zakwas - mieszamy, następnie dodajemy mąkę - całość dokładnie mieszamy. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na ok. 12-16 godzin w temperaturze pokojowej na noc.


Po tym czasie następnego dnia rano możemy przystąpić do przygotowania naszego chleba.


Ciasto właściwe:
200g mąki żytniej pełnoziarnistej
180g mąki pszennej
200g wody
9g soli (ok 1,5łyżeczki)
5g cukru
2 łyżki dowolnych nasion (nasiona słonecznika, dyni, siemienia lnianego, płatki owsiane)

1. Blaszkę - keksówkę  smarujemy  oliwą lub olejem i wysypujemy nasionami.
2. W małej misce łączymy mąkę pszenną, mąkę żytnią, sól i nasiona.
3. Do zaczynu dodajemy wodę, cukier - mieszamy, dodajemy suchą mieszaninę i dokładnie wszystko łączymy. Składniki powinny się dobrze połączyć. Ciasto będzie dość gęste i kleiste.


4. Całość przekładamy do przygotowanej wcześniej blaszki. Górę wyrównujemy łyżką lub silikonową łopatką, możemy zwilżyć łyżkę w wodzie - dzięki temu będzie łatwiej wyrównać. Wierzch posypujemy nasionami, otrębami lub płatkami owsianymi (tym czym chcemy). Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 5 godzin w temperaturze pokojowej. Idealne będzie w ciepłym miejscu ok. 24-26°C. Tutaj musimy być cierpliwi.


5. Chleb jest gotowy do pieczenia gdy podnosi się do góry formy oraz kiedy pojawiają się pęknięcia i malutkie powietrzne dziury  na powierzchni.


6. Nagrzewamy piekarnik do 220°C. Na dnie piekarnika umieszczamy blaszkę do której wlewamy kubek gorącej wody tworząc parę wodną. Pieczemy ok 50 min do godziny (blaszka z wodą nie powinna być bezpośrednio pod chlebem gdyż może się spód chleba dobrze nie upiec). Jeśli wierzch chleba za bardzo się przypiecze to możemy przysłonić folią aluminiową. Chleb wymaga długiego pieczenia gdyż jest dosyć mokry w środku. Lepiej  piec dłużej niż za krótko.
7. Upieczony chleb wyjmujemy z piekarnika, czekamy ok. 5 minut, następnie ostrożnie wyjmujemy z blaszki na kratkę aż zupełnie ostygnie.




You Might Also Like

0 komentarze

Popularne Posty

Polub mnie na facebooku

.

Flickr Images