JABŁKOWE MUFFINKI / APPLE MUFFINS

22:27

Jabłkowe muffinki / Apple muffins

Delikatne, lekkie muffinki z dodatkiem jabłek są idealne na drugie śniadanie, jako przekąska w ciągu dnia lub jako dodatek do kawy czy herbaty. Chętnie piekę je dla mojego malucha. Są proste i szybkie w wykonaniu a zarazem pyszne.



Składniki:
• 200g mąki 
100g cukru drobnego 
• 2½ łyżeczki proszku do pieczenia
• ¼ łyżeczki soli
• 90ml mleka
• 85g oleju
• 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
• 1 jajko
• 2 duże kwaśne lub deserowe jabłka 
• cukier puder do posypania po wierzchu przed pieczeniem

Wykonanie:
1. Piekarnik nagrzewamy do 200°C. Formę na muffinki wykładamy papierowymi papilotkami.
2. Jabłka obieramy, kroimy w drobną kostkę.



3. W misce łączymy razem suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sól - mieszamy dokładnie. Do suchych składników dodajemy: mleko, olej, jajko, ekstrakt waniliowy. 


4. Wszystko ubijamy mikserem na puszystą jednolitą masę. 



5. Dodajemy jabłka i delikatnie całość mieszamy łyżką.



6. Ciasto przekładamy do wcześniej przygotowanych foremek na muffinki, (¾ wysokości), będzie 11-12  - w zależności od ilości jabłek.  Wierzch muffinek posypujemy cukrem pudrem.



7. Wkładamy nasze muffinki do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20 - 25 minut aż patyczek ze środka muffinki wychodzi suchy.

Rada: Jeśli chcemy uzyskać cynamonowy smak,  dodajemy łyżeczkę cynamonu zamiast ekstraktu waniliowego. Możemy również dodać 1-2 łyżki rodzynek.








You Might Also Like

0 komentarze

Popularne Posty

Polub mnie na facebooku

.

Flickr Images