JABŁKOWE MUFFINKI / APPLE MUFFINS
22:27
Jabłkowe muffinki / Apple muffins
Delikatne, lekkie muffinki z dodatkiem jabłek są idealne na drugie śniadanie, jako przekąska w ciągu dnia lub jako dodatek do kawy czy herbaty. Chętnie piekę je dla mojego malucha. Są proste i szybkie w wykonaniu a zarazem pyszne.
Składniki:
• 200g mąki
• 200g mąki
• 100g cukru drobnego
• 2½ łyżeczki proszku do pieczenia
• ¼ łyżeczki soli
• 90ml mleka
• 85g oleju
• 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
• 1 jajko
• 2 duże kwaśne lub deserowe jabłka
• cukier puder do posypania po wierzchu przed pieczeniem
Wykonanie:
1. Piekarnik nagrzewamy do 200°C. Formę na muffinki wykładamy papierowymi papilotkami.
2. Jabłka obieramy, kroimy w drobną kostkę.3. W misce łączymy razem suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sól - mieszamy dokładnie. Do suchych składników dodajemy: mleko, olej, jajko, ekstrakt waniliowy.
4. Wszystko ubijamy mikserem na puszystą jednolitą masę.
5. Dodajemy jabłka i delikatnie całość mieszamy łyżką.
6. Ciasto przekładamy do wcześniej przygotowanych foremek na muffinki, (¾ wysokości), będzie 11-12 - w zależności od ilości jabłek. Wierzch muffinek posypujemy cukrem pudrem.
7. Wkładamy nasze muffinki do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20 - 25 minut aż patyczek ze środka muffinki wychodzi suchy.
Rada: Jeśli chcemy uzyskać cynamonowy smak, dodajemy łyżeczkę cynamonu zamiast ekstraktu waniliowego. Możemy również dodać 1-2 łyżki rodzynek.
0 komentarze