KLASYCZNE NALEŚNIKI / CLASSIC PANCAKES

13:12

Klasyczne Naleśniki / Classic Pancakes



Przepis jest bardzo prosty, możemy podawać na słono czy słodko: z jogurtem, dżemem czy sezonowymi owocami. pysznie też smakują z syropem klonowym. Możliwości podawania jest bardzo dużo w zależności od naszej wyobraźni. Fajny pomysł na weekendowe śniadanie kiedy mamy trochę więcej czasu rano aby przygotować.

Składniki:

  • 100g mąki pszennej
  • 275g mleka
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju

Wykonanie:

  1. W misce mieszamy mąkę z solą, dodajemy jajka, olej i połowę mleka. Ubijamy mikserem lub trzepaczką. Kiedy składniki się połączą dodajemy pozostałą część mleka i kontynuujemy ubijanie aby masa była puszysta, jednolita bez żadnych grudek. 
  2. Odstawiamy na 20 minut do lodówki aby ciasto odpoczęło.
  3. Rozgrzewamy patelnię. Sparujemy patelnię małą ilością oleju - pędzel czy silikonowa szpatułka. 
  4.  Smażymy każdy naleśnik na złoty kolor z oby stron. Po usmażeniu przekładamy na talerz naleśnik stroną która się smażyła jako ostatnia do góry. Smarujemy patelnie olejem po usmażeniu jednego lub dwóch w zależności  od tego jaką mamy patelnie.
    Smacznego!!! 












You Might Also Like

0 komentarze

Popularne Posty

Polub mnie na facebooku

.

Flickr Images