KLASYCZNE NALEŚNIKI / CLASSIC PANCAKES
13:12
Klasyczne Naleśniki / Classic Pancakes
Przepis jest bardzo prosty, możemy podawać na słono czy słodko: z jogurtem, dżemem czy sezonowymi owocami. pysznie też smakują z syropem klonowym. Możliwości podawania jest bardzo dużo w zależności od naszej wyobraźni. Fajny pomysł na weekendowe śniadanie kiedy mamy trochę więcej czasu rano aby przygotować.
Składniki:
- 100g mąki pszennej
- 275g mleka
- 2 jajka
- szczypta soli
- 1 łyżka oleju
Wykonanie:
- W misce mieszamy mąkę z solą, dodajemy jajka, olej i połowę mleka. Ubijamy mikserem lub trzepaczką. Kiedy składniki się połączą dodajemy pozostałą część mleka i kontynuujemy ubijanie aby masa była puszysta, jednolita bez żadnych grudek.
- Odstawiamy na 20 minut do lodówki aby ciasto odpoczęło.
- Rozgrzewamy patelnię. Sparujemy patelnię małą ilością oleju - pędzel czy silikonowa szpatułka.
- Smażymy każdy naleśnik na złoty kolor z oby stron. Po usmażeniu przekładamy na talerz naleśnik stroną która się smażyła jako ostatnia do góry. Smarujemy patelnie olejem po usmażeniu jednego lub dwóch w zależności od tego jaką mamy patelnie.Smacznego!!!
0 komentarze