NAJLEPSZE SPAGHETTI BOLOGNESE / BEST SPAGHETTI BOLOGNESE

19:48

Najlepsze Spaghetti Bolognese / Best Spaghetti Bolognese



Dzisiaj włoski klasyk spaghetti bolognese - najlepsze spaghetti jakie kiedykolwiek jadłam, bardzo pomidorowe, mięsne czyni kolejnym ulubionym daniem rodzinnym. Coś wspaniałego! Jest to porcja dla 6 osób.


Składniki:

  • 500g mielonego mięsa wołowego
  • 6 plastrów wędzonego boczku
  • 2 białe cebule 
  • 3 marchewki
  • 3 łodygi zielonego selera
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 puszki pomidorów (najlepiej typu plum)
  • 250 ml czerwonego wina
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • ½ świeżej czerwonej papryczki chilli - bez pestek
  • kilka suszonych pomidorków
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu lub 2 łyżeczki świeżego drobno posiekanego
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 2 liście laurowe
  • garść świeżej bazylii
  • sól, świeżo starty pieprz, 
  • oliwa z oliwek
  • 50g startego sera parmezan plus do dekoracji
  • ok. 400g suchego makaronu spaghetti (ok. 60g/osobę) 

Wykonanie:
1. Warzywa: cebule, łodygi selera kroimy w drobną kostkę, marchew obieramy i również kroimy w kostkę. Czosnek siekamy.
2. Rozgrzewamy oliwę z oliwek na średnim ogniu i wrzucamy boczek pokrojony w kostkę. Smażymy aż nabierze złotego koloru i będzie chrupiący. 

3. W garnku na średnim ogniu smażymy warzywa - cebule, marchew, łodygi selera, dodajemy czosnek. Wszystko mieszamy. Dodajemy pokrojone suszone pomidorki oraz boczek. Mieszamy, smażymy  ok 10 minut.
4. Następnie zwiększamy lekko ogień i dodajemy mielone mięso wołowe, smażymy aż lekko się zrumieni. Podlewamy winem i smażymy chwile dłużej  aby wino się zredukowało.

5. Dodajemy pomidory w puszce, pomidorki koktajlowe, zioła (oregano, rozmaryn, liście laurowe), posiekana papryczkę chilli, koncentrat pomidorowy oraz pokrojoną świeżą bazylię.


6. Wszystko dobrze mieszamy, zmniejszamy ogień, przykrywamy pokrywką garnek i całość gotujemy przez ok. 1 godzinę i 15 minut, mieszając od czasu do czasu.
7. Pod koniec gotowania dodajemy ser parmezan i przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.

8. Gotujemy makaron spaghetti. Do podania sos bolognese możemy wymieszać z makaronem lub wyłożyć na makaron. Posypujemy startym parmezanem i dekorujemy świeżą bazylią. 
Deliziozo :)






You Might Also Like

0 komentarze

Popularne Posty

Polub mnie na facebooku

.

Flickr Images