UDKA Z KURCZAKA Z PIECZARKAMI & DYNIĄ CACCIATORE / CHICKEN MUSCHROOM & SQUASH CACCIATORE

00:07

Udka z Kurczaka z Pieczarkami & Dynią Cacciatore / Chicken muschroom & Squash Cacciatore


Klasyczne danie z kurczakiem ze słonecznych Włoch, pełne smaków, danie cacciatore -  z włoskiego danie myśliwego.


Składniki:
  • 6 udek z kurczaka bez skóry
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 cebula - obrane i pokrojone w ósemki
  • 1 por - pokrojony w plasterki
  • 4 ząbki czosnku - pokrojone w plasterki
  • 3 plasterki boczku wędzonego - pokrojone w drobną kostkę
  • 2 gałązki rozmarynu - obrane z listków i posiekane
  • 3 liście laurowe
  • ok. 700g dyni piżmowej lub słodkich ziemniaków (bataty)  
  • 200g pieczarek kasztanowych (mogą być inne)
  • 2 puszki pomidorów (najlepiej typu plum)
  • 250ml czerwonego wina (ja dodałam Chianti) 
  • 12 czarnych oliwek 
  • pieczywo do podania
Wykonanie:
  1. Rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i obsmażamy udka z kurczaka na złoty kolor. Odkładamy na bok na talerz.
  2. Nagrzewamy piekarnika do 190ºC. 
  3. Rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i smażymy boczek przez ok. 3 minuty, dodajemy cebule, por, czosnek, rozmaryn i liście laurowe. Smażymy ok. 10 minut mieszają od czasu do czasu.
  4. W międzyczasie myjemy i kroimy dynię w kostkę dynie średniej wielkości razem ze skórką odrzucając nasiona, pieczarki myjemy.
  5. Po 10 minutach smażenia dodajemy dynię, całe pieczarki - mieszamy. Następnie dodajemy podsmażone udka z kurczaka, dodajemy wino i lekko redukujemy. 
  6. Następnie dodajemy pomidory -  każdą puszkę wypełniamy do połowy wodą i dodajemy do całości - mieszamy, dodajemy oliwki bez pestek i  przekładamy do żaroodpornego naczynia,
     
  7. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 1 godzinę lub do momentu aż sos będzie gęsty, kurczak będzie odchodził od kości a dynia będzie miękka. 

  8. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. 
  9. Podajemy z kromka dobrego chleba lub serwujemy poprostu samo. 
Smacznego!!!







You Might Also Like

0 komentarze

Popularne Posty

Polub mnie na facebooku

.

Flickr Images