UDKA Z KURCZAKA Z PIECZARKAMI & DYNIĄ CACCIATORE / CHICKEN MUSCHROOM & SQUASH CACCIATORE
00:07
Udka z Kurczaka z Pieczarkami & Dynią Cacciatore / Chicken muschroom & Squash Cacciatore
Klasyczne danie z kurczakiem ze słonecznych Włoch, pełne smaków, danie cacciatore - z włoskiego danie myśliwego.
Składniki:
- 6 udek z kurczaka bez skóry
- 4 łyżki oliwy
- 1 cebula - obrane i pokrojone w ósemki
- 1 por - pokrojony w plasterki
- 4 ząbki czosnku - pokrojone w plasterki
- 3 plasterki boczku wędzonego - pokrojone w drobną kostkę
- 2 gałązki rozmarynu - obrane z listków i posiekane
- 3 liście laurowe
- ok. 700g dyni piżmowej lub słodkich ziemniaków (bataty)
- 200g pieczarek kasztanowych (mogą być inne)
- 2 puszki pomidorów (najlepiej typu plum)
- 250ml czerwonego wina (ja dodałam Chianti)
- 12 czarnych oliwek
- pieczywo do podania
Wykonanie:
- Rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i obsmażamy udka z kurczaka na złoty kolor. Odkładamy na bok na talerz.
- Nagrzewamy piekarnika do 190ºC.
- Rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i smażymy boczek przez ok. 3 minuty, dodajemy cebule, por, czosnek, rozmaryn i liście laurowe. Smażymy ok. 10 minut mieszają od czasu do czasu.
- W międzyczasie myjemy i kroimy dynię w kostkę dynie średniej wielkości razem ze skórką odrzucając nasiona, pieczarki myjemy.
- Po 10 minutach smażenia dodajemy dynię, całe pieczarki - mieszamy. Następnie dodajemy podsmażone udka z kurczaka, dodajemy wino i lekko redukujemy.
- Następnie dodajemy pomidory - każdą puszkę wypełniamy do połowy wodą i dodajemy do całości - mieszamy, dodajemy oliwki bez pestek i przekładamy do żaroodpornego naczynia,
- Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 1 godzinę lub do momentu aż sos będzie gęsty, kurczak będzie odchodził od kości a dynia będzie miękka.
- Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
- Podajemy z kromka dobrego chleba lub serwujemy poprostu samo.
0 komentarze