ŻÓŁTE CURRY Z DORSZEM, SZPINAKIEM I CHORIZO / COD, SPINACH & CHORIZO YELLOW CURRY
23:05
Żółte Curry z Dorszem, Szpinakiem i Chorizo / Cod, Spinach & Chorizo Yellow Curry
Żółte kokosowe curry z dorszem, chorizo i szpinakiem. Cudownie kremowe łagodne curry - pełne smaków danie jest nie tylko proste, zajmuje 30 minut ale także i super zdrowe.
Składniki:
- 100g kiełbasy chorizo
- 1 łyżeczka garam masala
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 500g fileta z dorsza - pokrojony w większe kawałki
- 2 łyżki oleju
- 1 duża cebula - pokrojona w piórka
- 2 ząbki czosnku - pokrojone w plasterki
- 5cm kawałek świeżego imbiru - obrany i starty na tart ce
- 1 puszka (400g) mleka kokosowego
- 4 łodyżki szczypiorku
- 100g świeżego szpinaku
- sól, pieprz do smaku
- basmati ryż lub chlebek naan podania
Wykonanie:
- Chorizo kroimy w plastry ok. 5mm i smażymy na średnim ogniu ok. 3 minut. Przekładamy na talerz odsączając od tłuszczu.
- Przyprawy (garam masala, kurkuma, wędzona papryka) mieszamy razem. Połową mieszanki obtaczamy kawałki ryby i odstawiamy na bok. Drugą połowę przypraw zachowujemy.
- Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na średnim ogniu: cebule, czosnek i imbir ok. 8 minut aż będą miękkie. Po tym czasie dodajemy resztę mieszanki przypraw i smażymy jeszcze minutę.
- Następnie dodajemy mleko kokosowe - zagotowujemy i gotujemy kolejne 5 minut aby mleko się zredukowało.
- Dodajemy chorizo, kawałki filet z dorsza, szpinak i pokrojony szczypiorek. Przykrywamy i całość gotujemy jeszcze 7-10 minut lub do momentu aż ryba będzie gotowa. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
- Podajemy z ryżem basmati i chlebkiem naan.
0 komentarze