ŻÓŁTE CURRY Z DORSZEM, SZPINAKIEM I CHORIZO / COD, SPINACH & CHORIZO YELLOW CURRY

23:05

Żółte Curry z Dorszem, Szpinakiem i Chorizo / Cod, Spinach & Chorizo Yellow Curry


Żółte kokosowe curry z dorszem, chorizo i szpinakiem. Cudownie kremowe łagodne curry - pełne smaków danie jest nie tylko proste, zajmuje 30 minut ale także i super zdrowe. 



Składniki:
  • 100g kiełbasy chorizo
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 500g fileta z dorsza - pokrojony w większe kawałki
  • 2 łyżki oleju 
  • 1 duża cebula - pokrojona w piórka
  • 2 ząbki czosnku - pokrojone w plasterki
  • 5cm kawałek świeżego imbiru - obrany i starty na tart ce 
  • 1 puszka (400g) mleka kokosowego
  • 4 łodyżki szczypiorku
  • 100g świeżego szpinaku
  • sól, pieprz do smaku
  • basmati ryż lub chlebek naan podania

Wykonanie:
  1. Chorizo kroimy w plastry ok. 5mm i smażymy na średnim ogniu ok. 3 minut. Przekładamy na talerz odsączając od tłuszczu. 
  2. Przyprawy (garam masala, kurkuma, wędzona papryka) mieszamy razem. Połową mieszanki obtaczamy kawałki ryby i odstawiamy na bok. Drugą połowę przypraw zachowujemy.

  3. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na średnim ogniu: cebule, czosnek i imbir ok. 8 minut aż będą miękkie. Po tym czasie dodajemy resztę mieszanki przypraw  i smażymy jeszcze minutę. 
  4. Następnie dodajemy mleko kokosowe - zagotowujemy i gotujemy kolejne 5 minut aby mleko się zredukowało. 
  5. Dodajemy chorizo, kawałki filet z dorsza, szpinak i pokrojony szczypiorek. Przykrywamy i całość gotujemy jeszcze 7-10 minut lub do momentu aż ryba będzie gotowa. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.


     
  6. Podajemy z ryżem basmati i chlebkiem naan.
Smacznego!!!

  


You Might Also Like

0 komentarze

Popularne Posty

Polub mnie na facebooku

.

Flickr Images