ZUPA Z KURCZAKIEM I MAKARONEM / CHICKEN NOODLE SOUP
21:36
Prosta i smaczna. Zupa na kurczaku z warzywami - idealna szczególnie w chłodne dni, kiedy jesteśmy zmęczeni lub przeziębieni. Świetna również jako posiłek dla najmłodszych.
Zupa z kurczakiem i makaronem / Chicken noodle soup
• 1 łyżka oleju
• 500g piersi z kurczaka, pokroić w kostkę lub plastry
• 500g marchewki, pokroić w plastry
• 4-5 łodyg selera, pokroić w grubą kostkę
• 1 cebula, pokroić w grubą kostkę
• 3 ząbki czosnku, drobno posiekanego
• 150g kukurydzy z puszki
• 1,7 l dobrej jakości bulionu drobiowego
• 2 listki laurowe
• kilka gałązek natki pietruszki
• sól, pieprz
• 150g cienkich noodle lub makaronu rosołowego
Wykonanie:
1. Rozgrzewamy olej w garnku na średnim ogniu, dodajemy cebule, szklimy ją ok. 5 min. Dodajemy posiekany czosnek, smażymy przez kolejne 1-2 min.
Smacznego!!!
1. Rozgrzewamy olej w garnku na średnim ogniu, dodajemy cebule, szklimy ją ok. 5 min. Dodajemy posiekany czosnek, smażymy przez kolejne 1-2 min.
2. Dodajemy pozostałe składniki: marchewkę, seler, natkę pietruszkę, kukurydzę i listki laurowe, - zalewamy wywarem. Doprowadzamy do wrzenia i dodajemy kurczaka. Całość gotujemy pod przykryciem ok. 40 min, mieszając co jakiś czas.
3. Doprawiamy do saku solą i pieprzem.
4. Noodle lub makaron gotujemy wg. wskazań na opakowaniu.
Porady:
Zamiast piersi doskonale nadają się podudzia z kurczaka. Po ugotowaniu wyjmujemy i oddzielamy mięso od kości, po czym dodajemy do zupy. Aby zredukować tłuszcz zdejmujemy skórę.
0 komentarze