CIASTO CZEKOLADOWE Z BURACZKAMI / CHOCOLATE BEETROOT CAKE
15:59
Zdrowy twist połączenia kakao i buraczków. Ciasto intensywnie czekoladowe, jest jednym z najlepszych ciast z dodatkiem warzyw - wilgotne, puszyste, delikatne, czekoladowe.
Ciasto czekoladowe z buraczkami / Chocolate beetroot cake
Ciasto czekoladowe z buraczkami / Chocolate beetroot cake
Składniki:
• 270g buraczków czerwonych, ugotowanych, obranych i startych na tartce o małych oczkach
• 200g cukru
• 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
• 250ml oleju (ja użyłam olej rzepakowy, nierafinowany tłoczony na zimno)
• 3 jajka
• 250g mąki
• 1½ łyżeczki sody
• ¼ łyżeczki soli
• 25g ciemnego kakao
Lukier:
• 150g cukru pudru
• 70g masła (pokojowa temperatura)
• ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
• 1-2 łyżeczki mleka
Wykonanie ciasta:
1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Formę o wymiarach 23x23cm lub podobną smarujemy masłem i wysypujemy mąka, dno wykładamy papierem do pieczenia,
2. Do miski przekładamy starte buraczki, cukier, olej, ekstrakt waniliowy, ubijamy mikserem ok. 1 minuty. Dodajemy jajka i ponownie miksujemy.
3. W drugiej misce mieszamy razem: mąkę, sodę, sól i kakao.
4. Łączymy suche składniki z kremową masą i ubijamy porządnie całość na gładką masę.
5. Ciasto przelewamy do formy, wyrównujemy.
6. Pieczemy ok. 40-45 min. aż będzie upieczone. Sprawdzamy patyczkiem - jeśli jest suchy - ciasto jest gotowe, jeśli mokry - pieczemy dłużej. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na 10 minut. Następnie wyjmujemy z formy i odstawiamy do wystygnięcia.
7. Wystygnięte możemy polukrować i udekorować.
Wykonanie lukru:
Masło, cukier puder, ekstrakt waniliowy, mleko łączymy razem. Ubijamy mikserem na średniej prędkości na białą puszystą masę. Jeśli mst za sucha dodajemy ekstra 1 łyżeczkę mleka. Gotowym lukrem smarujemy wystudzone ciasto. Możemy udekorować dowolną posypką. Ja użyłam suszonych malin.
Uwagi: Możemy wykorzystać ten przepis do zrobienia babeczek/muffinek. Ta sama temperatura tylko czas pieczenia będzie krótszy (ok. 30 min).
Uwagi: Możemy wykorzystać ten przepis do zrobienia babeczek/muffinek. Ta sama temperatura tylko czas pieczenia będzie krótszy (ok. 30 min).
0 komentarze