ŚLIWKOWO-MIGDAŁOWE CIASTO Z KRUSZONKĄ / PLUM & ALMOND CRUMBLE CAKE
00:34
Sezon na śliwki trwa w najlepsze, więc dodaję kolejną propozycję na znakomity jesienny deser - ciasto śliwkowo-migdałowe z kruszonką. Smakuje wyjątkowo, szczególnie podane z kwaśną śmietaną lub jogurtem.
Śliwkowo-migdałowe ciasto z kruszonką / Plum & almond crmble cake
Śliwkowo-migdałowe ciasto z kruszonką / Plum & almond crmble cake
Składniki:
• 180g miękkiego masła
• 160g drobnego cukru
• 3 duże jajka
• 225g mąki pszennej
• 1,5 łyżeczki mąki do pieczenia
• 80g mielonych migdałów
• 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
• 80g kwaśnej śmietany
• 6-7 dojrzałych śliwek: wypestkowane, pokrojone na połówki
Wszystkie składniki w pokojowej temperaturze.
Na kruszonkę:
• 50g mąki pszennej
• 50g drobnego cukru
• 50g mielonych migdałów
• 50g masła pokrojonego w kostkę
Sposób przygotowania:
1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Okrągłą formę (najlepiej z wyjmowanym dnem, ok. 22-23cm) smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia.
2. Przygotowanie kruszonki:wszystkie składniki umieszczamy w misce i rozcieramy.
3. Przygotowanie ciasta: w dużej misce ucieramy masło z cukrem. Dodajemy jajka, mąkę, proszek do pieczenia, wanilię, mielone migdały, kwaśną śmietanę i ubijamy elektrycznym mikserem na gładką masę. Następnie przekładamy do formy. Układamy śliwki przeciętą stroną do góry. Posypujemy na powierzchni kruszonką.
4. Pieczemy przez około 50-60 minut lub do momentu aż będzie upieczone (test suchego patyczka-jeśli patyczek ze środka ciasta wychodzi suchy - ciasto jest upieczone, gdy na mokro - piec dalej).
5. Wierzch ciasta możemy udekorować płatkami migdałowymi (najlepiej prażonymi) lub posypać cukrem pudrem.
Podajemy samodzielnie lub z kwaśną śmietaną czy jogurtem. Ciasto można przechowywać do 3-4 dni w lodówce.
Smacznego!!!
Porady:
Zamiast śliwek możemy użyć moreli.
0 komentarze