ZUPA DYNIOWA Z CZERWONĄ SOCZEWICĄ / BUTTERNUT SQUASH & RED LENTIL SOUP
00:17
Pyszna, super prosta i zdrowa zupa dyniowa na bazie pieczonych warzyw. Cudownie gęsta i kremowa, bogata w składniki odżywcze. Dynia to samo zdrowie - zawiera bogactwo przeciwutleniaczy, jest bogatym źródłem witaminy A, dlatego warto częściej po nią sięgać.
Składniki:
- 1 łyżka oliwy + ekstra do skropienia warzyw
- 2 cebule, pokrojone w ósemki
- 2 marchewki, obrane, pokrojone w grube kawałki
- 3 ząbki czosnku, posiekane
- ok. 1 kg dyni piżmowej (może być inna), przekrojna wzdłuż na połowę
- kilka gałązek świeżego tymianku, same listki (lub suszony)
- 100g soczewicy czerwonej
- 1l wywaru warzywnego
- kilka plasterków świeżej papryczki chili (ew. szczypta suszonych płatków chili)
- sól, pieprz do smaku
- ok. 50g creme fraiche, plus ekstra do podania
Wykonanie:
- Piekarnik nagrzać do 200 stopni°C.
- Dynie, marchewkę, cebule umieszczamy w blasze do pieczenia, skrapiamy oliwą, przyprawiamy solą i pieprzem posypujemy tymiankiem, Pieczemy ok. 50 min do momentu aż warzywa będą miękkie.
- Gdy warzywa będą upieczone, w dużym garnku na średnim ogniu rozgrzewamy oliwę i smażymy czosnek ok 1-2 min. Dodajemy upieczone warzywa: marchew, cebule, dynie (z upieczonej dyni wybieramy miąższ-zdjęcie poniżej). Dodajemy wywar warzywny, listki tymianku, chili, umytą na sicie soczewicę. Wszystko gotujemy na średnim ogniu ok. 25 minut.
- Całość blenderujemy na gładką masę, następnie dodajemy creme fraiche i mieszamy.
- Przyprawiamy sola i pieprzem do smaku.
- Podajemy z łyżką creme fraiche na wierzchu.
Smacznego!!!
0 komentarze