ZUPA DYNIOWA Z CZERWONĄ SOCZEWICĄ / BUTTERNUT SQUASH & RED LENTIL SOUP

00:17


Zupa z Dyni z Czerwoną Soczewicą / Butternut Squash & Red Lentil Soup
Pyszna, super prosta i zdrowa zupa dyniowa na bazie pieczonych warzyw. Cudownie gęsta i kremowa, bogata w składniki odżywcze. Dynia to samo zdrowie - zawiera bogactwo przeciwutleniaczy, jest bogatym źródłem witaminy A, dlatego warto częściej po nią sięgać.  


Składniki:
  • 1 łyżka oliwy + ekstra do skropienia warzyw
  • 2 cebule, pokrojone w ósemki
  • 2 marchewki, obrane, pokrojone w grube kawałki
  • 3 ząbki czosnku, posiekane
  • ok. 1 kg dyni piżmowej (może być inna), przekrojna wzdłuż na połowę
  • kilka gałązek świeżego tymianku, same listki (lub suszony)
  • 100g soczewicy czerwonej
  • 1l wywaru warzywnego
  • kilka plasterków świeżej papryczki chili (ew. szczypta suszonych płatków chili)
  • sól, pieprz do smaku
  • ok. 50g creme fraiche, plus ekstra do podania

Wykonanie:
  1. Piekarnik nagrzać do 200 stopni°C.
  2. Dynie, marchewkę, cebule umieszczamy w blasze do pieczenia, skrapiamy oliwą, przyprawiamy solą i pieprzem posypujemy tymiankiem, Pieczemy ok. 50 min do momentu aż warzywa będą miękkie. 
  3. Gdy warzywa będą upieczone, w dużym garnku na średnim ogniu rozgrzewamy oliwę i smażymy czosnek ok 1-2 min. Dodajemy upieczone warzywa: marchew, cebule, dynie (z upieczonej dyni wybieramy miąższ-zdjęcie poniżej). Dodajemy wywar warzywny, listki tymianku, chili, umytą na sicie soczewicę. Wszystko gotujemy na średnim ogniu ok. 25 minut. 
  4. Całość blenderujemy na gładką masę, następnie dodajemy creme fraiche i mieszamy.
  5. Przyprawiamy sola i pieprzem do smaku.
  6. Podajemy z łyżką creme fraiche na wierzchu.
Smacznego!!!





You Might Also Like

0 komentarze

Popularne Posty

Polub mnie na facebooku

.

Flickr Images