CZEKOLADOWA ROLADA / CHOCOLATE ROULADE

00:46


Czekoladowa Rolada / Chocolate Roulade


Zaskoczmy rodzinę i znajomych. Rolada z lekkim czekoladowym biszkoptem i bitą śmietaną. Ciekawa propozycja na święta jak również na inne okazje.   

Składniki na biszkopt:

  • 175g gorzkiej czekolady, połamanej na kawałki
  • 6 jajek, oddzielone
  • 140g drobnego cukru
  • 2 łyżki mąki (20g)

Składniki na krem:

  • 300ml śmietany kremówki (może być whipping cream lub double cream)

Składnik do dekoracji:

  • 30g gorzkiej czekolady
  • cukier puder do posypania

Wykonanie biszkoptu:

  1. Nagrzewamy piekarnik do 180°C. Płaską formę o rozmiarach 23x33cm smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia.  
  2. Rozpuszczamy czekoladę w misce umieszczonej nad garnkiem z gotującą się wodą. Zdejmujemy miskę i odstawiamy do wystudzenia.   
  3. Ubijamy białka jajek na sztywną pianę
  4. W drugiej misce umieszczamy żółtka, cukier  i ubijamy mikserem na wysokich obrotach (nie musimy myć końcówek) aż masa będzie jasna, lekka i kremowa. Dodajemy przesianą mąkę, następnie rozpuszczoną czekoladę. Mieszamy do momentu aż wszystkie składniki połączą się.

  5. Dodajemy ubite białka jajek do czekoladowej masy - na początku 2 łyżki - mieszamy ostrożnie i dodajemy powoli resztę białek.

  6. Ciasto przekładamy do przygotowanej wcześniej formy i wyrównujemy wierzch.
  7.  Pieczemy 18-20 minut. Wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy kilka minut do przestygnięcia.
  8. Przygotowujemy dwie czyste wilgotne ściereczki. Na biszkopt kładziemy wilgotną ścierkę następnie deskę do krojenia. Przekręcamy odwrotnie ciasto nad deskę i ścierkę i zdejmujemy formę. Zdejmujemy papier do pieczenia, a na wierzch kładziemy druga wilgotną ściereczkę i zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Zostawiamy w takiej formie do całkowitego wystygnięcia.

Wykonanie kremu:

  1. Ubijamy śmietanę na sztywno. Wystudzony biszkopt rozwijamy, zdejmujemy ścierkę z wierzchu i rozprowadzamy po całości bitą śmietanę zostawiając koniec biszkoptu nieposmarowany aby podczas zwijania masa nam nie wypływała.
  2.  Zwijamy roladę od siebie używając papieru lub ściereczki do pomocy. Staramy się zwijać na początku dość ścisło uzyskując ścisłą spirale.
Do dekoracji: czekoladę rozpuszczamy w misce nad gotującą się woda w garnku, studzimy. Roladę posypujemy cukrem pudrem i polewamy czekoladą.







You Might Also Like

0 komentarze

Popularne Posty

Polub mnie na facebooku

.

Flickr Images