CZEKOLADOWA ROLADA / CHOCOLATE ROULADE
00:46
Czekoladowa Rolada / Chocolate Roulade
Zaskoczmy rodzinę i znajomych. Rolada z lekkim czekoladowym biszkoptem i bitą śmietaną. Ciekawa propozycja na święta jak również na inne okazje.
Składniki na biszkopt:
- 175g gorzkiej czekolady, połamanej na kawałki
- 6 jajek, oddzielone
- 140g drobnego cukru
- 2 łyżki mąki (20g)
Składniki na krem:
- 300ml śmietany kremówki (może być whipping cream lub double cream)
Składnik do dekoracji:
- 30g gorzkiej czekolady
- cukier puder do posypania
Wykonanie biszkoptu:
- Nagrzewamy piekarnik do 180°C. Płaską formę o rozmiarach 23x33cm smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia.
- Rozpuszczamy czekoladę w misce umieszczonej nad garnkiem z gotującą się wodą. Zdejmujemy miskę i odstawiamy do wystudzenia.
- Ubijamy białka jajek na sztywną pianę
- W drugiej misce umieszczamy żółtka, cukier i ubijamy mikserem na wysokich obrotach (nie musimy myć końcówek) aż masa będzie jasna, lekka i kremowa. Dodajemy przesianą mąkę, następnie rozpuszczoną czekoladę. Mieszamy do momentu aż wszystkie składniki połączą się.
- Przygotowujemy dwie czyste wilgotne ściereczki. Na biszkopt kładziemy wilgotną ścierkę następnie deskę do krojenia. Przekręcamy odwrotnie ciasto nad deskę i ścierkę i zdejmujemy formę. Zdejmujemy papier do pieczenia, a na wierzch kładziemy druga wilgotną ściereczkę i zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Zostawiamy w takiej formie do całkowitego wystygnięcia.
Wykonanie kremu:
- Ubijamy śmietanę na sztywno. Wystudzony biszkopt rozwijamy, zdejmujemy ścierkę z wierzchu i rozprowadzamy po całości bitą śmietanę zostawiając koniec biszkoptu nieposmarowany aby podczas zwijania masa nam nie wypływała.
- Zwijamy roladę od siebie używając papieru lub ściereczki do pomocy. Staramy się zwijać na początku dość ścisło uzyskując ścisłą spirale.
Do dekoracji: czekoladę rozpuszczamy w misce nad gotującą się woda w garnku, studzimy. Roladę posypujemy cukrem pudrem i polewamy czekoladą.
0 komentarze