CIASTO MARCHEWKOWE Z SEREM MASCARPONE / CARROT CAKE WITH MASCARPONE CHEESE
16:57Ciasto marchewkowe z serem mascarpone / Carrot cake with mascarpone cheese
Pierwszy raz miałam okazję spróbować tego ciasta w Kew Gardens kiedy jeszcze tam pracowałam i było jednym z moich ulubionych. Jest bardzo popularnym ciastem w Anglii sprzedawanym niemal w każdej kawiarni czy restauracji. Jest również ulubionym ciastem w moim domu. Wilgotne, pełne smaku. Ciasto marchewkowe jest doskonałym wyborem jako ciasto urodzinowe dla dziecka czy dla dorosłych.
Składniki:
• 100g orzechów włoskich
• 225ml oleju słonecznikowego
• 200g marchewki - obranej i startej na tartce o średnich oczkach
• 3 jajka
• 275g mąki samorosnącej lub ( 275 mąki + 2½ łyżeczki proszku do pieczenia + ½ łyżeczki soli)
• 180g drobnego brązowego cukru
• 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
• 100g rodzynek
• 1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernika (mixed spice)
• ½ łyżeczki mielonego imbiru
• skórka starta z 1 pomarańczy
Krem z serka mascarpone:
• 250g serka mascarpone
• 3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
• 2 łyżeczki cukru pudru
Wykonanie ciasta: 1. Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Formę okrągłą o średnicy ok. 20 - 23 cm smarujemy olejem lub masłem i wykładamy papierem do pieczenia.
2. W międzyczasie prażymy orzechy w blaszce ok. 6 minut aż będą rumiane. Oczyszczamy ze skórek i siekamy na większe kawałki.
3. W dużej misce łączymy razem: jajka, cukier, ekstrakt waniliowy, olej - całość ubijamy mikserem na jednolitą masę ż masa będzie gładka a kolor jaśniejszy.
4. Do masy dodajemy marchewkę - odciskając ją z nadmiaru soku, rodzynki oraz orzechy włoskie. Dokładnie mieszamy.
5. Dodajemy: mąkę, proszek do pieczenia, sól, przyprawę do piernika, imbir oraz skórkę startą z pomarańczy. Całość mieszamy razem.
6. Ciasto przekładamy do formy a wierzch wygładzamy. Pieczemy ok. 45 minut lub do momentu aż patyczek ze środka ciasta wychodzi suchy.
Wykonanie kremu: 1. Ucieramy ręcznie lub mikserem ser mascarpone z ekstraktem waniliowym i cukrem pudrem na gładką masę.
2. Masę rozprowadzamy równomiernie na powierzchni ciasta i wierzch dekorujemy wiórkami marchewkowymi lub kawałkami orzechów włoskich.
0 komentarze