PIECZONY KURCZAK Z MASŁEM ZIOŁOWYM / ROAST CHICKEN WITH HERB BUTTER

01:05

Pieczony kurczak  z masłem ziołowym / Roast chicken with herb butter

Witam Was. Dziś mam kolejny pomysł na niedzielny obiad, - pieczony kurczak - soczysty i bogaty w smaku. Idealny pomysł na rodzinny obiad. Jest jednym z dań które prawie każdy lubi. Podany z pieczonymi warzywami i świeżymi zielonymi brokułami, w całości lub pokrojony na porcje.
Zioła, cebula, cytryna i masło użyte do pieczenia kurczaka nadają wspaniały smak dzięki czemu stanowią  idealną baze do sosu.


Składniki:
• kurczak o wadze ok. 1.5 - 1.8 kg
• 1 cebula pokrojona w ćwiartki
• 1 cytryna pokrojona w ćwiartki

Na masło ziołowe :
• ok. 80g miękkiego masła
• 3 łyżeczki świeżej pietruszki - posiekanej
• 2 łyżeczki tymianku - posiekanego
• 1 łyżeczka soku z cytryny
• sól i pieprz

Na sos:
• 1 łyżeczka mąki
• 250 ml bulionu warzywnego, z kurczaka lub wody gorącej
• ok. 40ml czerwonego wina

Wyjmujemy kurczaka z lodówki aby się ocieplił.

Przygotowanie ziołowego masła:
1. W misce ubijamy łyżką masło. Dodajemy pozostałe składniki: pietruszkę, tymianek, sok z cytryny, sól i pieprz - mieszamy dokładnie.


Przygotowanie kurczaka.
1. Nagrzewamy piekarnik do 200°C. 
2. Oczyszczamy rękami kurczaka z niepotrzebnego tłuszczu na końcu ogona.
3. Wycieramy do sucha wewnątrz  i na zewnątrz ręczniczkiem papierowym  dzięki czemu uzyskamy chrupiącą skórkę. 
4. Wkładamy do środka kurczaka od strony ogona  ćwiartki cebuli i cytryny.


5. Przekręcamy kurczaka grzbietem do góry, chwytamy za skórę na szyi i zaciągamy do tyłu na grzbiet. Skrzydła natomiast skręcamy do przodu i przyciskamy skórę szyi,
6. Przekręcamy ponownie grzbietem do dołu i związujemy nóżki lub łączymy patyczkami. Ja użyłam patyczków. 
7. Przekładamy kurczaka do brytfanki grzbietem do dołu i nacieramy całego masłem.



8. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 25 minut. Po tym czasie wyjmujemy i polewamy maślanym sosem. Wkładamy ponownie i pieczemy przez następne 60 do 70 minut.


9. Kiedy jest już upieczony, wyjmujemy z piekarnika i przekładamy kurczaka na deskę. Przykrywamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia i ścierką na 15 minut aby odpoczął i soki się rozłożyły . W Tym czasie możemy przygotować sos.




Przygotowanie sosu:
1. Przechylamy brytfankę z jednej strony do góry i wyrzucamy cały tłuszcz (będzie ok 85 procent całego płynu).
2. Na palniku umieszczamy garnek, wlewamy ok 2 łyżek naszego pozostałego soku, dodajemy mąkę i bardzo szybko mieszamy trzepaczką/rózgą przez ok 2 minuty aż mąka lekko zbrązowieje i będzie gęsta.
3. Dodajemy gorący bulion/wodę - doprowadzamy do wrzenia (mieszając cały czas). Dodajemy wino i dotujemy przez kolejne 3 minuty. Doprawiamy do smaku,








You Might Also Like

0 komentarze

Popularne Posty

Polub mnie na facebooku

.

Flickr Images