PIECZARKI Z BOCZKIEM NA TOŚCIE / MUSHROOM AND BACON TOAST
00:00
Pieczarki z Boczkiem na Toście / Mushroom and Bacon Toast
Długi leniwy weekendowy poranek kiedy nie musimy nigdzie się śpieszyć, kiedy ten czas zarezerwowany jest tylko dla nas samych lub naszych najbliższych i mamy trochę więcej czasu na przygotowanie śniadania. Dzisiaj chciałam zaproponować pieczarki z boczkiem na toście z dodatkiem aromatycznej natki pietruszki bogatej w witaminy i składniki mineralne zwłaszcza żelazo.
Składniki:
- 1 łyżeczka oliwy z oliwę
- 2 łyżeczki masła
- ok. 150g wędzonego boczku - kroimy w kostkę lub paski
- 3 ząbki czosnku - przeciśnięty przez praskę
- ok. 300g pieczarek - pokrojone w grube plastry
- 3 łyżeczki octu jabłkowego, białego wina lub soku z cytryny
- mały pęczek pietruszki - siekamy
- 4 jajka
- 4 kromki chleba na zakwasie lub innego pieczywa
Wykonanie:
- Rozgrzewamy oliwę na średnim ogniu, dodajemy boczek i smażymy aż będzie rumiany. Dodajemy czosnek i masło - smażymy chwilę ok. 1 minuty.
- Dodajemy pokrojone pieczarki, dokładnie mieszamy z boczkiem i czosnkiem i smażymy aż się delikatnie zrumienią. Dodajemy sok z cytryny/ocet jabłkowy oraz pietruszkę - dobrze mieszamy i zestawiamy z ognia.
- W międzyczasie gotujemy jajka, obieramy kroimy na plastry lub połówki.
- Kromki chleba smarujemy masłem, kładziemy pieczarki a na wierzch jajka. Podajemy natychmiast.Smacznego!!!
0 komentarze