PIECZARKI Z BOCZKIEM NA TOŚCIE / MUSHROOM AND BACON TOAST

00:00

Pieczarki z Boczkiem na Toście / Mushroom and Bacon Toast


Długi leniwy weekendowy poranek kiedy nie musimy nigdzie się śpieszyć, kiedy ten czas zarezerwowany jest tylko dla nas samych lub naszych najbliższych i mamy trochę więcej czasu na przygotowanie śniadania. Dzisiaj chciałam zaproponować pieczarki z boczkiem na toście z dodatkiem aromatycznej natki pietruszki bogatej w witaminy i składniki mineralne zwłaszcza żelazo


Składniki:

  • 1 łyżeczka oliwy z oliwę
  • 2 łyżeczki masła
  • ok. 150g wędzonego boczku - kroimy w kostkę lub paski
  • 3 ząbki czosnku  - przeciśnięty przez praskę 
  • ok. 300g pieczarek - pokrojone w grube plastry
  • 3 łyżeczki octu jabłkowego, białego wina lub soku z cytryny
  • mały pęczek pietruszki - siekamy 
  • 4 jajka
  • 4 kromki chleba na zakwasie lub innego pieczywa

Wykonanie:

  1.  Rozgrzewamy oliwę na średnim ogniu, dodajemy boczek i smażymy aż będzie rumiany. Dodajemy czosnek i masło - smażymy chwilę ok. 1 minuty. 
  2. Dodajemy pokrojone pieczarki, dokładnie mieszamy z boczkiem i czosnkiem i smażymy aż się delikatnie zrumienią. Dodajemy sok z cytryny/ocet jabłkowy oraz pietruszkę - dobrze mieszamy i zestawiamy z ognia.

  3. W międzyczasie gotujemy jajka, obieramy kroimy na plastry lub połówki.
  4. Kromki chleba smarujemy masłem, kładziemy pieczarki a na wierzch jajka. Podajemy  natychmiast.
    Smacznego!!!




You Might Also Like

0 komentarze

Popularne Posty

Polub mnie na facebooku

.

Flickr Images