PERFEKCYJNE WANILIOWE BABECZKI Z LUKREM / PERFECT VANILLA CUPCAKES WITH ICING
00:53
Perfekcyjne Waniliowe Babeczki z Lukrem / Perfect Vanilla Cupcakes with Icing
Lekkie, wilgotne, puszyste waniliowe babeczki zakończone zakręconym lukrem. Oczywiście możemy lukier na babeczkach zastąpić inną masą. Ciasto na babeczki możemy wykorzystać jako bazę. Miałam okazje upiec te pyszności na urodziny mojego synka.
Składniki na babeczki:
- 175g masła w temperaturze pokojoweJ
- 175g cukru drobnego
- 175g mąki self - raising
- 3 duże jajka
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Składniki na lukier:
- 170g masła w temperaturze pokojowej
- 350g cukru pudru przesianego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 3 łyżeczki mleka
- barwnik spożywczy (ja użyłam niebieskiego)
Wykonanie babeczek:
- Nagrzewamy piekarnik do 180°C. Wykładamy 12 papilotkami formę do pieczenia babeczek.
- Do przygotowania babeczek używamy elektrycznego miksera. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i miksujemy do momentu uzyskania gładkiej masy.
- Dzielimy równo masę pomiędzy 12 papilotek.
- Babeczki pieczemy ok 20-25 minut, lub do momentu aż patyczek po wyjęciu z ciasta będzie suchy.
Wykonanie lukru:
- Masło, ekstrakt waniliowy i mleko ubijamy przez chwile, dodajemy połowę przesianego cukru pudru i dalej ubijamy aż masa będzie gładka. Dodajemy pozostały przesiany cukier puder i jeszcze przez chwile ubijamy aż uzyskamy właściwą konsystencję lukru.
- Gotowy lukier dzielimy na 2 części. Jedna część pozostaje biała a do drugiej dodajemy barwnik.
- Lukier przekładamy do worka cukierniczego. Worek wypełniamy jednej strony lukrem z barwnikiem, z drugiej strony lukrem białym.
- Skręcamy końcówkę worka i dekorujemy każdą babeczkę.Możemy eksperymentować z kolorem czyt jego, a także sposobem zdobienia.Smacznego!!!
Przepis zaczerpnęłam z książki Mary Berry ”A step-by-stepmasterclass in home cooking”.
0 komentarze