JABŁKOWO-GRUSZKOWE CRUMBLE Z ORZECHAMI LASKOWYMI / APPLE-PEAR CRUMBULE WITH HAZELNUTS
23:04
Jabłkowo-Gruszkowe Crumble z Orzechami Laskwymi / Apple-Pear Crumble with Hazelnut
Jabłkowo-gruszkowe crumble jest kolejnym wspaniałym przepisem dla rodziny czy znajomych, kombinacją jabłek i gruszek na zimowe popołudnia. Cudownie smakują z waniliowymi lodami lub domowym custadem.
Składniki na nadzienie:
- 4 jabłka odmiany Bramley
- 4 jabłka deserowe
- 2 gruszki np. Konferencja, Concorde
- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- 50g cukru brązowego
- sok i skórka starta z 1 cytryny
- 100ml wody
Składniki na crumble:
- 100g mąki białej pszennej
- 100g mąki pełnoziarnistej (razowej) pszennej
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 75g płatków owsianych
- 200g niesolonego masła
- 100g brązowego drobnego cukru
- 100g orzechów laskowych (możemy wymieszać orzechy włoskie + orzechy laskowe) - siekamy w mniejsze kawałki
Wykonanie:
- Nagrzewamy piekarnik do 180°C. Jabłka i gruszki obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy na w grubą kostkę, umieszczamy w oddzielnych miskach.
- Gruszki mieszamy z mąką ziemniaczaną. W garnku na średnim ogniu umieszczamy jabłka, sok z cytryny i 100ml wody i smażymy ok. 6 minut, dodajemy gruszki, skórkę z cytryny i smażymy jeszcze ok. 1 minuty, zdejmujemy z ognia i przekładamy do żaroodpornego naczynia (ja użyłam 38x24cm).
- Na crumble: mieszamy obie mąki, cukier, płatki owsiane i cynamon w misce. Do suchych składników dodajemy masło i rozcieramy do momenu aż uzyskamy strukturę kruszonki.
- Dodajemy orzechy i posypujemy po wierzchu owoców.
- Pieczemy ok. 50-60 minut, do momentu aż wierzch będzie złocisty a sok po brzegach będzie "bulgotać".Smacznego!!!
0 komentarze