JABŁKOWO-GRUSZKOWE CRUMBLE Z ORZECHAMI LASKOWYMI / APPLE-PEAR CRUMBULE WITH HAZELNUTS

23:04

Jabłkowo-Gruszkowe Crumble z Orzechami Laskwymi / Apple-Pear Crumble with Hazelnut

Jabłkowo-gruszkowe crumble jest kolejnym wspaniałym przepisem dla rodziny czy znajomych, kombinacją jabłek i gruszek na zimowe popołudnia. Cudownie smakują z waniliowymi lodami lub domowym custadem. 



Składniki na nadzienie:
  • 4 jabłka odmiany Bramley
  • 4 jabłka deserowe
  • 2 gruszki np. Konferencja, Concorde
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 50g cukru brązowego
  •  sok i skórka starta z 1 cytryny
  • 100ml wody

Składniki na crumble:
  • 100g mąki białej pszennej
  • 100g mąki pełnoziarnistej (razowej) pszennej
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 75g płatków owsianych
  • 200g niesolonego masła
  • 100g brązowego drobnego cukru
  •  100g orzechów laskowych (możemy wymieszać orzechy włoskie + orzechy laskowe) - siekamy w mniejsze kawałki

Wykonanie:
  1. Nagrzewamy piekarnik do 180°C. Jabłka i gruszki obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy na w grubą kostkę, umieszczamy w oddzielnych miskach. 
  2.  Gruszki mieszamy z mąką ziemniaczaną. W garnku na średnim ogniu umieszczamy jabłka, sok z cytryny i 100ml wody i smażymy ok. 6 minut, dodajemy gruszki, skórkę z cytryny i smażymy jeszcze ok. 1 minuty, zdejmujemy z ognia i przekładamy do żaroodpornego naczynia (ja użyłam 38x24cm).

  3. Na crumble: mieszamy obie mąki, cukier, płatki owsiane i cynamon w misce. Do suchych składników dodajemy masło i rozcieramy do momenu aż uzyskamy strukturę kruszonki. 
  4.  Dodajemy orzechy i posypujemy po wierzchu owoców.
  5. Pieczemy ok. 50-60 minut, do momentu aż wierzch będzie złocisty a sok po brzegach będzie "bulgotać"
    Smacznego!!!









You Might Also Like

0 komentarze

Popularne Posty

Polub mnie na facebooku

.

Flickr Images