KLASYCZNE CHILLI CON CARNE / CLASSIC CHILLI CON CARNE

00:04

 Klasyczne Chilli Con Carne / Classic Chilli Con Carne


Istnieje wiele sposobów gotowania i podawania chilli con carne. Tego przepisu używam w mojej kuchni od dobrych kilku lat. Możemy w nim znaleźć bogactwo przypraw i warzyw. Jest to jednogarnkowe danie dla całej rodziny. Jeśli będziemy również podawać dla dzieci możemy dodać połowę porcji papryczki chilli. 



Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • 2 cebule
  • 3 marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 czerwone papryki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 świeża papryczka chilli (bez pestek)
  • ½ łyżeczki majeranku
  • ½ łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • 500g dobrej jakości mielonego mięsa wołowego
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 puszka ciecierzycy (400g)
  • 1 puszka czerwonej fasoli (400g)
  • 2 puszki pomidorów (2x400g)
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego
  • 1 pęczek świeżej kolendry
Do podania:
ryż basmati
- jogurt naturalny


Wykonanie:

  1. Warzywa (cebule, seler, marchewki) kroimy w kostkę. Czosnek siekamy drobno lub jeśli nam wygodniej przeciskamy przez praskę. Czerwoną paprykę oczyszczamy z pestek i kroimy w grubszą kostkę.

  2. Rozgrzewamy oliwę garnku, wrzucamy cebule - smażymy ok. 2 minut. dodajemy czosnek - dalej smażymy ok. 1 minuty. Do cebuli i czosnku dodajemy pokrojone pozostałe warzywa: seler, marchew, paprykę. Mieszamy i smażymy kolejne 5 minut.
  3. Do warzyw dodajemy przyprawy (mieloną kolendrę, kmin rzymski, słodką paprykę, majeranek, gałkę muszkatołową), posiekaną drobno papryczkę chilli. Całość mieszamy i smażymy przez 1 minute.
  4. Dodajemy mięso i dokładnie łączymy razem z warzywami. Dodajemy pomidory z puszki, odsączoną i wypłukaną czerwoną fasole i ciecierzyce - mieszamy.
  5. Świeżą kolendrę myjemy i siekamy ale dodajemy tylko łodyżki (listki odkładamy do lodówki) oraz ocet balsamiczny. Przyprawiamy pieprzem i solą.
  6. Przykrywamy garnek i całość gotujemy na małym ogniu przez ok. 85 - 90 minut, mieszając od czasu do czasu. Po tym czasie odkrywamy i dalej gotujemy kolejne 10 minut w dalszym ciągu mieszając co jakiś czas. Na samym końcu do naszego chilli con carne dodajemy połowę pokrojonych liści kolendry. Resztę użyjemy do podania.

Pyszne chilli con carne możemy podawać na wiele sposobów: 

  •  z ryżem,
  • z pieczonymi ziemniakami,
  •  kaszą kuskus
  •  ze świeżym pieczywem,
  • z czipsami tortilla np. podawane na party.
Podawane zawsze z jogurtem naturalnym, kwaśną śmietaną czy guacamole z ćwiartkami limonek oprószone listkami świeżej soczystej kolendry.

Smacznego!!!









You Might Also Like

0 komentarze

Popularne Posty

Polub mnie na facebooku

.

Flickr Images