TOSKAŃSKA ZUPA WARZYWNA / TUSCAN VEGETABLE SOUP

20:43

Toskańska Zupa Warzywna / Tuscan Vegetable Soup


Miska zupy toskańskiej -  najlepszy sposób na pokonanie zimowych dni. Dobry sposób na szybki i zdrowy obiad w środku tygodnia. Proste smaki warzyw (kapusty, fasoli, pomidorów, cebuli), nasion kopru włoskiego i rozmarynu łącza się ze sobą tworząc pyszną sycącą zupę.


Składniki: 
  • 2 łyżki oliwy z oliwy
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę 
  • 2 marchewki, obrane i pokrojone w kostkę
  • 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • 1 puszka pomidorów (400g)
  • 3 gałązki rozmarynu, listki oberwane i posiekane
  • 1 biała kapusta, przekrojona na pół i liście porwane
  • 1 puszka fasoli Borlotti (żurawinoww), opłukana i odsączona
  • 750ml bulionu warzywnego
  • ok. 100g świeżego szpinaku

Wykonanie:
  1. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucany na nią pokrojoną cebule i czosnek. Smażymy ok. 3 minut. Dodajemy marchew i smażymy kolejne 8 minut aż warzywa lekko zmiękną mieszając co jakiś czas. Dodajemy nasiona kopru włoskiego i posiekany rozmaryn.
  2.  Dodajemy kapustę i bulion. Gotujemy kolejne 10 minut.
  3.  Wlewamy pomidory, dodajemy fasole. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 40 minut aż warzywa będą miękkie.
  4. Na samym końcu dodajemy szpinak, mieszamy i zdejmujemy z ognia.
    Smacznego!!!








You Might Also Like

0 komentarze

Popularne Posty

Polub mnie na facebooku

.

Flickr Images