TOSKAŃSKA ZUPA WARZYWNA / TUSCAN VEGETABLE SOUP
20:43
Miska zupy toskańskiej - najlepszy sposób na pokonanie zimowych dni. Dobry sposób na szybki i zdrowy obiad w środku tygodnia. Proste smaki warzyw (kapusty, fasoli, pomidorów, cebuli), nasion kopru włoskiego i rozmarynu łącza się ze sobą tworząc pyszną sycącą zupę.
Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwy
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 2 marchewki, obrane i pokrojone w kostkę
- 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
- 1 ząbek czosnku, posiekany
- 1 puszka pomidorów (400g)
- 3 gałązki rozmarynu, listki oberwane i posiekane
- 1 biała kapusta, przekrojona na pół i liście porwane
- 1 puszka fasoli Borlotti (żurawinoww), opłukana i odsączona
- 750ml bulionu warzywnego
- ok. 100g świeżego szpinaku
Wykonanie:
- W dużym garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucany na nią pokrojoną cebule i czosnek. Smażymy ok. 3 minut. Dodajemy marchew i smażymy kolejne 8 minut aż warzywa lekko zmiękną mieszając co jakiś czas. Dodajemy nasiona kopru włoskiego i posiekany rozmaryn.
- Dodajemy kapustę i bulion. Gotujemy kolejne 10 minut.
- Wlewamy pomidory, dodajemy fasole. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 40 minut aż warzywa będą miękkie.
- Na samym końcu dodajemy szpinak, mieszamy i zdejmujemy z ognia.
Smacznego!!!
0 komentarze